Ин Ситу саемот на уметност е комерцијален, продажен саем и секој автор учесник има право на продажба на делата со кои изложува. Авторите самите го одредуваат методот на продажба, а с аемот не посредува при продажбата и не задржува процент од евентуална извршена продажба. 

Целосната програма презентирана на Ин Ситу саемот на уметност на шестото издание од 27 – 30 јуни е бесплатна за посетителите. 

Подолу на оваа страница, со кликање на денот и датумот, имате можност да ја прегледате програмската содржина на секој од четирите дена од времетраењето на саемот. 

 

 

ЧЕТВРТОК 27 ЈУНИ 2019

21:00 – 21:15 

 

Официјално отворање на саемот на Ин Ситу саемот на уметност [Плато МКЦ]

 

21:15 – 00:00

 

Отворени часови за посета на изложбената програма на саемот

 


 

Walden Kunstausstellungen – Берлин, Германија [Галерија МКЦ]

Автори учесници: 

Јоана Буковска, Карен Колтерман, Јулиа Мураками, Вероника Шумахер, the b-AGE-ritz (Ралф Багериц), HF Coltello, Евол, Џорџ Полке, Фредерик Фоерт и Ира Шнајдер 

 


 

Групна изложба на Ин Ситу 2019  [Дансинг сала]

Автори учесници: 

Белкис Аксу Челеби (Измир, Турција), Тијана Анѓелковска (Тетово, Северна Макеоднија), Верица Арапова (Струмица, Северна Македонија), Катерина Бошкова (Скопје, Северна Македонија), Душица Димитрова (Гевгелија, Северна Макеодонија), Елена Гелева (Скопје, Северна Македонија), Паула Хем (Сао Пауло, Бразил), Слаѓана Икономова (Скопје, Северна Македонија), Рисвик Ингмар (Дизелдорф, Германија), Маја Иванова (Битола, Серверна Макеоднија), Неда Поповска Камнар (Скопје, Северна Македонија), Христина Крстевска (Кичево, Северна Македонија), Панаготис Мадис (Атина, Грција), Катерина Мандариќ (Стразбург, Франција), Мина Милосављевиќ (Белград, Србија), Сандра Николовска (Скопје, Северна Македонија), Деница Огненовска (Скопје, Северна Македонија), Душан Пејчев (Скопје, Северна Македонија), Мартина Пенева (Скопје, Северна Македонија), Дејана Петрушевска (Скопје, Северна Македонија), Томас Пикарски (Њујорк, САД), Снежана Шумковска (Скопје, Северна Македонија), Ѓоргина Спасевска (Скопје, Северна Македонија), Крунислав Стојановски (Скопје, Северна Македонија), TÅHUME (Атина, Грција), Марина Убавкова (Кавадарци, Северна Македонија), Марко Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија), Стефан Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија)

 


 

Интердисциплинарна изложба „Приватни демони“ [Горно фоаје МКЦ]

Автори на изложбата: Маја Јаневска-Илиева и Велимир Жерновски (Скопје, Северна Македонија)

 


 

20:00 – 23:00 

 

Продажно студио на дизајнерски производи [Влезно фоаје МКЦ]

Автори учесници: Драган Христов – Лудус (Скопје, Северна Македонија), Борјана Насева – МиаБотаника (Скопје, Северна Македонија), Марта Пејоска (Охрид, Северна Македонија), Борче Колароски – Лумо (Прилеп, Северна Македонија), Нина Нинеска – Нина Нине (Скопје, Северна Македонија)

 

20:00 – 22:00  

 

Времена инсталација во живо на Драган Христов – Лудус [Влезно фоаје МКЦ]

 

22:00 – 00:00

 

Музичка програма со диџеј Hambar & Emily од Скопски грув [Плато МКЦ]

 

ПЕТОК 28 ЈУНИ 2019

12:00 – 00:00

 

Отворени часови за посета на изложбената програма на саемот

 


 

Walden Kunstausstellungen – Берлин, Германија [Галерија МКЦ]

Автори учесници: 

Јоана Буковска, Карен Колтерман, Јулиа Мураками, Вероника Шумахер, the b-AGE-ritz (Ралф Багериц), HF Coltello, Евол, Џорџ Полке, Фредерик Фоерт и Ира Шнајдер 

 


 

Групна изложба на Ин Ситу 2019  [Дансинг сала]

Автори учесници: 

Белкис Аксу Челеби (Измир, Турција), Тијана Анѓелковска (Тетово, Северна Макеоднија), Верица Арапова (Струмица, Северна Македонија), Катерина Бошкова (Скопје, Северна Македонија), Душица Димитрова (Гевгелија, Северна Макеодонија), Елена Гелева (Скопје, Северна Македонија), Паула Хем (Сао Пауло, Бразил), Слаѓана Икономова (Скопје, Северна Македонија), Рисвик Ингмар (Дизелдорф, Германија), Маја Иванова (Битола, Серверна Макеоднија), Неда Поповска Камнар (Скопје, Северна Македонија), Христина Крстевска (Кичево, Северна Македонија), Панаготис Мадис (Атина, Грција), Катерина Мандариќ (Стразбург, Франција), Мина Милосављевиќ (Белград, Србија), Сандра Николовска (Скопје, Северна Македонија), Деница Огненовска (Скопје, Северна Македонија), Душан Пејчев (Скопје, Северна Македонија), Мартина Пенева (Скопје, Северна Македонија), Дејана Петрушевска (Скопје, Северна Македонија), Томас Пикарски (Њујорк, САД), Снежана Шумковска (Скопје, Северна Македонија), Ѓоргина Спасевска (Скопје, Северна Македонија), Крунислав Стојановски (Скопје, Северна Македонија), TÅHUME (Атина, Грција), Марина Убавкова (Кавадарци, Северна Македонија), Марко Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија), Стефан Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија)

 


Интердисциплинарна изложба „Приватни демони“ [Горно фоаје МКЦ]

Автори на изложбата: Маја Јаневска-Илиева и Велимир Жерновски (Скопје, Северна Македонија)

 


 

19:00 – 20:00

 

Предавање на Гунар Хартман – „Просторот како инструмент“ [Кино Фросина]

Во неговото предавање, Гунар ќе зборува за еден од неговите проекти – за музичкиот театар „Пјетро“ (Опера Франкфурт). Целта на овој музички театар била да редефинира од што се содржи едно музичко искуство. Просторот – гледан како алатка, а не како уметничко дело – останал незавршен и привремен. Притоа, тој простор создал ситуација која овозможува не само „предно“ слушање, но и „околно“, меѓу различните изведби и настани. Музичкиот ансамбл може да биде поставен долу, пред, зад или над публиката.

 

20:30 – 22:00

 

Предавање на Омар Акбар – „Реновирање на Баухаус и концептот на Колеџот“ [Кино Фросина]

Изградениот Баухаус во Десау стоеше во 1926 година на отворено поле, како света зграда. Тоа требаше да претставува архитектура која има ново разбирање за просторната перцепција.
Во годините на своето постоење беше реновиран неколку пати. Како светско културно наследство, беше предмет на посебни правила кои требаше да се набљудуваат за време на реновирањето: зачувување на структурата на зградата, зачувување на историските траги, зачувување на споменикот, реконструкција на фасадата.
Образованието секогаш имало суштинска улога во Баухаус, оттаму е основан Баухаус колеџот во 1999 година. Едногодишна програма во тримесечници беше развиена со цел да се комбинира теориското изучување со обуката за практични и применливи проекти.
Најважно беше повторно да се овозможи интеракцијата помеѓу уметноста и дизајнот како дисциплини, што беше од централно значење за историската работа на Баухаус. 

Јазик на кој се одржува предавањето: Англиски 

 

22:00 – 00:00

 

Музичка програма со диџеј Шурбе [Плато МКЦ]

 

САБОТА 29 ЈУНИ 2019

12:00 – 00:00

 

Отворени часови за посета на изложбената програма на саемот

 


 

Walden Kunstausstellungen – Берлин, Германија [Галерија МКЦ]

Автори учесници: 

Јоана Буковска, Карен Колтерман, Јулиа Мураками, Вероника Шумахер, the b-AGE-ritz (Ралф Багериц), HF Coltello, Евол, Џорџ Полке, Фредерик Фоерт и Ира Шнајдер 

 


 

Групна изложба на Ин Ситу 2019  [Дансинг сала]

Автори учесници: 

Белкис Аксу Челеби (Измир, Турција), Тијана Анѓелковска (Тетово, Северна Макеоднија), Верица Арапова (Струмица, Северна Македонија), Катерина Бошкова (Скопје, Северна Македонија), Душица Димитрова (Гевгелија, Северна Макеодонија), Елена Гелева (Скопје, Северна Македонија), Паула Хем (Сао Пауло, Бразил), Слаѓана Икономова (Скопје, Северна Македонија), Рисвик Ингмар (Дизелдорф, Германија), Маја Иванова (Битола, Серверна Макеоднија), Неда Поповска Камнар (Скопје, Северна Македонија), Христина Крстевска (Кичево, Северна Македонија), Панаготис Мадис (Атина, Грција), Катерина Мандариќ (Стразбург, Франција), Мина Милосављевиќ (Белград, Србија), Сандра Николовска (Скопје, Северна Македонија), Деница Огненовска (Скопје, Северна Македонија), Душан Пејчев (Скопје, Северна Македонија), Мартина Пенева (Скопје, Северна Македонија), Дејана Петрушевска (Скопје, Северна Македонија), Томас Пикарски (Њујорк, САД), Снежана Шумковска (Скопје, Северна Македонија), Ѓоргина Спасевска (Скопје, Северна Македонија), Крунислав Стојановски (Скопје, Северна Македонија), TÅHUME (Атина, Грција), Марина Убавкова (Кавадарци, Северна Македонија), Марко Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија), Стефан Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија)

 


 

Интердисциплинарна изложба „Приватни демони“ [Горно фоаје МКЦ]

Автори на изложбата: Маја Јаневска -Илиева и Велимир Жерновски (Скопје, Северна Македонија)

 


 

18:30 – 19:15

 

Проекција на документарен филм од серијалот Бетонски спијачи – недовршена модернизација „Grad koji je bio premoderan“ (Хрватски) [Кино Фросина]

 

19:30 – 20:30

 

„Бетонски спијачи – разговор со Мароје Мрдуљаш“ – модериран од Ана Ивановска Дескова [Кино Фросина]

Во јуни 2016, на Хрватската телевизија премиерно започна да се емитува документарниот серијал „Бетонски спијачи“, посветен на „модернистичката архитектура, нејзините утописки амбиции и контроверзни судбини“. Непосредно по емитувањето на втората сезона, имаме прилика да разговараме со Мароје Мрдуљаш, архитект, критичар и еден од авторите на серијалот. Која е идејата зад „Бетонски спијачи“, кому е наменет серијалот и каков е одгласот се само дел од прашањата на кои ќе се обидеме да дадеме одговор.

Јазик на кој се одржува дискусијата: Македонски и хрватски 20:45 – 21:30

 

Проекција на документарен филм од серијалот Бетонски спијачи – недовршена модернизација „Zagrebački Velesajam, nesuđeno središte grada“ (Хрватски) [Кино Фросина]

 

НЕДЕЛА 30 ЈУНИ 2019

12:00 – 00:00

 

Отворени часови за посета на изложбената програма на саемот

 


 

Walden Kunstausstellungen – Берлин, Германија [Галерија МКЦ]

Автори учесници: 

Јоана Буковска, Карен Колтерман, Јулиа Мураками, Вероника Шумахер, the b-AGE-ritz (Ралф Багериц), HF Coltello, Евол, Џорџ Полке, Фредерик Фоерт и Ира Шнајдер 

 


 

Групна изложба на Ин Ситу 2019  [Дансинг сала]

Автори учесници: 

Белкис Аксу Челеби (Измир, Турција), Тијана Анѓелковска (Тетово, Северна Макеоднија), Верица Арапова (Струмица, Северна Македонија), Катерина Бошкова (Скопје, Северна Македонија), Душица Димитрова (Гевгелија, Северна Макеодонија), Елена Гелева (Скопје, Северна Македонија), Паула Хем (Сао Пауло, Бразил), Слаѓана Икономова (Скопје, Северна Македонија), Рисвик Ингмар (Дизелдорф, Германија), Маја Иванова (Битола, Серверна Макеоднија), Неда Поповска Камнар (Скопје, Северна Македонија), Христина Крстевска (Кичево, Северна Македонија), Панаготис Мадис (Атина, Грција), Катерина Мандариќ (Стразбург, Франција), Мина Милосављевиќ (Белград, Србија), Сандра Николовска (Скопје, Северна Македонија), Деница Огненовска (Скопје, Северна Македонија), Душан Пејчев (Скопје, Северна Македонија), Мартина Пенева (Скопје, Северна Македонија), Дејана Петрушевска (Скопје, Северна Македонија), Томас Пикарски (Њујорк, САД), Снежана Шумковска (Скопје, Северна Македонија), Ѓоргина Спасевска (Скопје, Северна Македонија), Крунислав Стојановски (Скопје, Северна Македонија), TÅHUME (Атина, Грција), Марина Убавкова (Кавадарци, Северна Македонија), Марко Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија), Стефан Вујисиќ (Скопје, Северна Македонија)

 


 

Интердисциплинарна изложба „Приватни демони“ [Горно фоаје МКЦ]

Автори на изложбата: Маја Јаневска-Илиева и Велимир Жерновски (Скопје, Северна Македонија)

 


 

 

11:00 – 13:00

 

Промоција на модернистичка мапа за Скопје на Блу кроу медиа Лондон [Плато МКЦ]

Blue Crow Media е независен издавач насочен кон издавање на дизајнирани и внимателно уредени градски мапи, кој е основани во 2009 година од Дерек Ламбертон. Од 2015 година Blue Crow Media има објавено повеќе од 20 водичи за архитектура и дизајн, вклучувајќи ја и „Модернистичката мапа на Скопје“, „Бруталистичката мапа на Лондон“ и „Бетонска мапа на Токио“. Њујорк тајмс ги опишува мапите како „манифест за дизајн и водич за урбана архитектура”. Blue Crow Media, исто така, објавува годишен ѕиден календар посветен на бруталистичката архитектура и нова серија изданија посветена на јавните транспортни системи, која сега ги вклучува „Лондонска подземна архитектура и дизајн мапа“ и „Московска метро архитектура и дизајн мапа“ со мапи за нови градови во најава.  

 

19:00 – 20:00

 

Предавање на Ана Ивановска Дескова, Владимир Десков и Јован Ивановски – „Кон конкретна утопија, архитектурата на Скопје во МоМА“ [Кино Фросина]

Во периодот јули, 2018 до јануари 2019 г., во Музејот на модерната уметност во Њујорк се одржа изложбата „Кон конкретната утопија: Архитектурата на Југославија 1948-1980“, прво и најсеопфатно прикажување на архитектурата на поранешна Југославија во светски реномирана институција. Во рамките на ваквото претставување, постземјотресната обнова на Скопје доби значителен простор и претставуваше јасно издвоена, препознатлива целина. Излагањето на Владимир Десков, Ана Ивановска Дескова и Јован Ивановски ќе се осврне на нивната улога во текот на истражувањето и создавањето на изложбата.

Јазик на кој се одржува предавањето: Македонски

 

20:30 – 21:30

 

Презентација на Кристијан Буркхард од Architectuul.com – „Комуницирање архитектура“ [Кино Фросина]

Architectuul.com е отворена он-лајн датотека на архитектонски публикации. Создадена е како ‘crowd – sourced’ архитектонска заедница од група ентузијасти за архитектурата, архитекти, графички дизајнери и софтверски инженери во 2010 година. Ги опфаќа зградите низ историјата, со широка колекција од архетипски класици до современи икони. Целата содржина е придонесена од страна на архитектонската заедница на Architectuul и е курирана од посветен уреднички тим.

 

21:30 – 00:00

 

Музичка програма со диџеј Tebo Negett (Pirka) [Плато МКЦ]